Preview Mode Links will not work in preview mode

Zon in je Leven


Werk je hard, maar lijkt het nooit af en nooit genoeg? Ben je bang om fouten te maken, leg je de lat steeds hoger en heb je de neiging alles te willen controleren? Dan ben je waarschijnlijk een perfectionist. En doe je je uiterste best om jezelf continu te bewijzen. Wist je dat je daarmee niet alleen jezelf ernstig tekort doet, maar dat dit ook heel slecht is voor je gezondheid? Perfectionisme en faalangst zijn zelfs een van de grootste oorzaken van angst, depressieve gevoelens en burn-outs! Ben jij benieuwd hoe je meer zon in je leven kunt ervaren en al die ziekmakende stress kunt laten varen, luister dan naar Zon in je Leven. Want: PRIMA is Perfect., Jij bent perfect. En als je dat leert voelen, schijnt de zon iedere dag!

Jun 17, 2018

Ken je dat? Dat je voortdurend druk bent in je hoofd? Alsof de ‘in gesprek toon’- voortdurend klinkt? Gevolg hiervan is dat we uit verbinding raken met onszelf. Met wie we zijn, wat we voelen en … wat we écht willen.

Als kind bleek al dat ik écht iets heb met taal. Ik was altijd al goed in dictees en gek op lezen. Vanaf mijn 7e verliet ik elke woensdagmiddag de bieb weer  met een tas vol boeken. Vaak had ik ze een dag later allemaal al uit. Dan moest ik van mijn moeder weer een week wachten tot ik de volgende lading kon halen.

Later - op de middelbare school - had ik 5 talen in mijn pakket. Nederlands, Frans, Engels, Latijn en Grieks. Op Schoevers had ik Spaanse les en dankzij mijn tijd in Brazilië en Italië leerde ik ook nog Portugees en Italiaans.

“Kies exact, met exacte vakken kom je verder!”

En …

“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!”

Dat waren de slogans in die tijd.
Dus ja, ik koos “voor de zekerheid” toch maar voor wiskunde A erbij.
Een typische hoofdbeslissing.
Vreselijk, wat een drama!
De 3,5 op mijn eindlijst (afgerond een 4) viel nogal uit de toon tussen verder een zes, zevens en achten.

Ach ja, soms denk je dat je ‘verstandig’ moet zijn’.

Ik had immers vroeger helemaal niet kunnen bedenken dat ik uiteindelijk toch zoveel met taal bezig zou zijn in mijn werk.
Ik durfde niet te kiezen voor de studie Algemene Letteren aan de Universiteit en daarom werd het rechten. Met een taal kon je immers geen droog brood verdienen, zo hoorde ik overal om me heen. Een mooi voorbeeld van piekeren en malen in je hoofd dat nergens toe leidt.


In gesprek met mijn dochter van de week herkende ik de strijd die je als puber levert om maar bij de groep te horen.
Zelf was ik destijds ook onzeker, zo aan het piekeren over hoe ik overkwam, niet beseffend dat die anderen daar net zo hard mee bezig waren als ik. Bezopen toch? Zo proberen we allemaal indruk te maken op elkaar.

We hebben een soort (vaak aangeleerde)  angst om er niet bij te horen, buiten de boot te vallen of liefde en verbinding te verliezen. En we wringen onszelf in allerlei bochten om dat te voorkomen. Maar zelfs de ogenschijnlijk stoere en sterke kinderen hebben vaak diep van binnen zo’n kritisch stemmetje. Die stoere houding is ook maar een manier om te dealen met hun eigen onzekerheid. Om de aandacht af te leiden.

Van de week hoorde ik het Engelse woord ‘preoccupied’ (vert: bezorgd) vallen en ik besefte opeens (dankzij mijn talenkennis) wat dat letterlijk betekent.
Het komt namelijk van pre (voor) en occupare (bezetten).
Eigenlijk zegt het woord dus letterlijk wat we doen: We bezetten ons hoofd vooraf al met zorgen, piekeren, projecties, herinneringen, etc.
Gevolg: Je raakt gestress, angstig of zelfs in paniek. Al die gedachtenspinsels halen je uit het moment en uit de realiteit.

Er is tegenwoordig heel veel aandacht voor het verminderen van die drukte in je hoofd en het weer landen in het moment van nu om de verbinding tussen je lichaam en geest beter te ervaren. Denk aan yoga, meditatie en mindfullness.

Zelf vind ik het heerlijk om bijvoorbeeld aan het begin van de dag rustig te zitten en me bewust te worden van wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Zoveel onbelangrijks, dat - als je er niet op let - wel heel urgent voelt. Maar door dat te registreren, word ik juist meer en meer  ontspannen en rustig. Dan zak ik meer in het moment en wordt mijn blik helderder en mijn focus groter.

Hoe meer ik dat doe, hoe beter het me ook lukt gedurende de dag meer ontspannen en helder te blijven.

Niet alleen meditatie, maar ook NLP en hypnose hebben me enorm geholpen meer in verbinding te komen met mezelf.

Stap 1 is om je bewust te worden van wat er allemaal wel niet in je hoofd rondwaart.

Stap 2 is het daadwerkelijk ruimte scheppen door afstand te nemen van al die oude en onzinnige dingen.

Omdat ik afgelopen jaren grote schoonmaak heb gehouden in mijn bovenkamer, kan ik heel duidelijk zien hoeveel dat heeft veranderd. Mezelf, mijn gedrag en mijn leven. Door het opruimen van al die belemmeringen, zorgen en  overtuigingen ontstond namelijk ook steeds meer ruimte om de ingevingen en hints veel duidelijker te registreren. Naarmate meer stress en onrust werden opgeruimd, konden de cadeautjes binnenstromen.

Stappen werden helderder, ik zag meer en meer kansen liggen en ik, kon ingevingen en gevoelens beter registreren en dus volgen.

Het leven probeert ons continu hints in te fluisteren. Maar als je zo druk bent, dan hoor je dat toch niet?Dan blijf je maar malen, zonder echt te luisteren en te voelen.

Veel mensen zeggen: Ik heb geen idee wat mijn passie is, wat ik echt wil in mijn leven.

Ik zeg altijd:

“Onzin. Je hebt maar 1 probleem. Je bent te druk in je hoofd. Daardoor denk je het niet te weten, maar het zit er wel. Alleen je hoort, ziet en voelt het niet. Jouw lijn is  voortdurend ‘in gesprek’. Je bent dus te ‘preoccupied’.

Als kind zijn we interessant genoeg nog behoorlijk ‘onszelf’. Totdat ons dat afgeleerd wordt. We worden steeds zelfbewuster . We gaan ons schamen en aanpassen. En raken de verbinding met onszelf kwijt.

Hoe cool zou het zijn als jij jezelf serieus genoeg neemt en lief genoeg vindt om hier werk van te maken? Om echt eens grote schoonmaak te gaan houden. Zodat je je leven veel meer de richting op kunt sturen die jou blij maakt. In plaats van de dagen af te draaien en ‘geleefd te worden’?

Je hoeft niets te bewijzen. Je bent al perfect. Je voelt het alleen nog niet. Maar je kunt het wel herontdekken. Zodat je keuzes maakt die bij je passen.

 

Wil je concreet aan de slag?

Luister dan eens naar mijn gratis hypnosetrack:
“Voel je goed, want je bent al perfect!”

Met deze opname train je je brein zich beter te voelen over zichzelf. Je kunt deze track gratis beluisteren zo vaak je wilt.

 

Hoe zit het bij jou?

  • Ben jij ook zo vaak ‘in gesprek’?
  • Heb jij door waarmee je hoofd gevuld is?
  • Ben jij je bewust van alle angstscenario’s die pijlsnel voorbij trekken?
  • Vraag je je af waarom jij zoveel uitstelt of niet doet….  terwijl je dat eigenlijk wél zou willen?


Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is.
Ik zou het super vinden als je hieronder reageert.
Of misschien heb je wel een vraag n.a.v deze uitzending.
Laat het me weten, dan kan ik daar een volgende keer op terugkomen.